Informe 13/2023, de 4 de maig, de la Junta Consultiva de Contractació Pública de Catalunya. Assumpte: Transmissió de participacions d’una empresa contractista a un tercer que comporta canvi del control efectiu, en un contracte subjecte al text refós de la Llei de contractes del sector públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 3/2011, de 14 de novembre
Publication date
2023-05-16Alternative title
Informe 13/2023, de 4 de mayo, de la Junta Consultiva de Contratación Pública de Cataluña. Asunto: Transmisión de participaciones de una empresa contratista a un tercero que comporta cambio del control efectivo, en un contrato sujeto al texto refundido de la Ley de Contratos del Sector Público, aprobado por el Real Decreto Legislativo 3/2011, de 14 de noviembre
Abstract
I. En un contracte subjecte al text refós de la Llei de contractes del sector públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 3/2011, de 14 de novembre, la transmissió a una tercera persona de participacions de l’empresa contractista constituïda específicament per a l’execució del contracte que comporti un canvi del control efectiu es pot considerar equiparable a la cessió del contracte, a l’efecte d’haver-la d’autoritzar, tenint en compte també les circumstàncies concurrents en el supòsit de fet plantejat.
II. No es pot produir la cessió del contracte a un tercer, en el supòsit de transmissió de particions de l’empresa contractista constituïda específicament per a l’execució del contracte que comporti canvi de control efectiu, sense complir el requisit de l’autorització prèvia per part de l’òrgan de contractació, ara expressament exigit per la normativa de contractació pública. Per tant, fins que no es produeixi dita autorització, ha de continuar el contracte amb el contractista inicial en els termes fixats. En cas de produir-se la transmissió sense l’autorització prèvia, tractant-se de l’incompliment d’una obligació que té caràcter essencial, procedirà la resolució del contracte, així com també en el cas que els plecs haguessin previst aquest incompliment com a causa de resolució, d’acord amb la normativa de contractes del sector públic anterior que ho possibilitava.
III. Com que no està previst expressament a la normativa de contractació pública el termini per sol·licitar l’empresa contractista a l’òrgan de contractació l’autorització per dur a terme la cessió del contracte, es podrà sol·licitar amb caràcter previ a la cessió i sempre que no s’hagi extingit el contracte. D’altra banda, el termini aplicable per instruir i resoldre el procediment de resolució contractual és el de vuit mesos establert en la disposició addicional desena de la Llei 2/2021, del 29 de desembre, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic, atès que és d’aplicació la normativa vigent en el moment d’iniciar-se el procediment de resolució contractual.
IV. Els efectes jurídics en el cas que s’hagués de resoldre el contracte per incompliment de la contractista de l’obligació d’obtenir l’autorització prèvia per transmetre les participacions cedint el contracte varien en funció de si aquest es qualifica o no com a culpable, i s’ha d’entendre com a no produïda i nul·la la cessió sense autorització.
I. En un contrato sujeto al texto refundido de la Ley de Contratos del Sector Público, aprobado por el Real Decreto Legislativo 3/2011, de 14 de noviembre, la transmisión a una tercera persona de participaciones de la empresa contratista constituida específicamente para la ejecución del contrato que comporte un cambio del control efectivo se puede considerar equiparable a la cesión del contrato, a efectos de tener que autorizarla, teniendo en cuenta también las circunstancias concurrentes en el supuesto de hecho planteado.
II. No puede producirse la cesión del contrato a un tercero, en el supuesto de transmisión de particiones de la empresa contratista constituida específicamente para la ejecución del contrato que comporte cambio de control efectivo, sin cumplir el requisito de la autorización previa por parte del órgano de contratación, ahora expresamente exigido por la normativa de contratación pública. Por tanto, hasta que no se produzca dicha autorización, tiene que continuar el contrato con el contratista inicial en los términos fijados. En caso de producirse la transmisión sin la autorización previa, tratándose del incumplimiento de una obligación que tiene carácter esencial, procederá la resolución del contrato, así como también en caso de que los pliegos hubieran previsto este incumplimiento como causa de resolución, de acuerdo con la normativa de contratos del sector público anterior que lo posibilitaba.
III. No estando previsto expresamente en la normativa de contratación pública el plazo de que dispone la empresa contratista para solicitar al órgano de contratación la autorización para llevar a cabo la cesión del contrato, podrá solicitarse con carácter previo a la cesión y siempre que no se haya extinguido el contrato. Por otra parte, el plazo aplicable para instruir y resolver el procedimiento de resolución contractual es el de ocho meses establecido en la disposición adicional décima de la Ley 2/2021, del 29 de diciembre, de medidas fiscales, financieras, administrativas y del sector público, dado que es de aplicación la normativa vigente en el momento de iniciarse el procedimiento de resolución contractual.
IV. Los efectos jurídicos en caso de que se tuviera que resolver el contrato por incumplimiento de la contratista de la obligación de obtener la autorización previa para transmitir las participaciones cediendo el contrato varían en función de sí este se califica o no como culpable, y tiene que entenderse como no producida y nula la cesión sin autorización.
Document Type
Report
Language
Spanish
Catalan
Subject (LEMAC)
Extension
12 p. + 12 p.
Publisher
Generalitat de Catalunya. Departament d'Economia i Hisenda. Junta Consultiva de Contractació Pública
This item appears in the following Collection(s)
Rights
CC0 1.0 Universal
Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/