Informe 2/2020, 27 de març, de la Junta Consultiva de Contractació Administrativa de la Generalitat de Catalunya. Assumpte: Càlcul del percentatge de modificació dels contractes i càlcul del valor estimat dels contractes en cas que els plecs de clàusules administratives particulars adverteixin de la possibilitat de modificar-los i s’hi prevegi la possibilitat de prorrogar-ne la durada
Publication date
2020-04-08Alternative title
Informe 2/2020, 27 de marzo, de la Junta Consultiva de Contratación Administrativa de la Generalitat de Catalunya. Asunto: Cálculo del porcentaje de modificación de los contratos y cálculo del valor estimado de los contratos en caso de que los pliegos de cláusulas administrativas particulares adviertan de la posibilidad de modificarlos y se prevea la posibilidad de prórroga
Abstract
I. Per al càlcul del percentatge de modificació dels contractes cal entendre com a “preu inicial” aquell que no ha estat objecte de modificació i que ho és del contracte sense tenir en compte l’eventual pròrroga. Així, atès que en el moment de calcular a quin import correspon aquest percentatge, a l’efecte de calcular el valor estimat del contracte, no es coneix encara quin serà el preu inicial del contracte –en la mesura que aquest vindrà donat per l’oferta de l’empresa contractista–, cal calcular el percentatge de modificació esmentat sobre el pressupost base de licitació. D’aquesta manera, la pròrroga dels contractes es té en compte a l’efecte del càlcul del valor estimat del contracte, però no del percentatge de modificació.
En l’apartat 1 de la consideració jurídica II es recullen exemples de diferents supòsits que es poden donar.
II. Per al càlcul del valor estimat dels contractes cal tenir en compte l’import màxim que pot assolir, així com que aquest variarà en funció de si les modificacions que es preveuen són puntuals i només tenen impacte en el moment en què es produeixen o si, per contra, són modificacions que des del moment que es produeixen segueixen incrementant el valor del contracte per les anualitats següents. Així mateix, també variarà, sense que això comporti una alteració del límit màxim de modificació prevista, en funció de les pròrrogues dels contractes i del moment en què s’hagin produït les modificacions, atès que en les pròrrogues romanen inalterables les característiques dels contractes. En aquest sentit, cal distingir el càlcul del percentatge de modificació sobre el “preu inicial” del contracte, del càlcul del valor estimat del contracte, que no ve limitat per cap percentatge i que ha de ser l’estimació total.
En l’apartat 2 de la consideració jurídica II es recullen exemples de diferents supòsits que es poden donar.
III. Per tal de donar compliment a la limitació fixada en l’article 204 de la LCSP per a les modificacions previstes es considera necessari que, en fase d’execució del contracte i, per tant, un cop conegut quin és el seu preu inicial, la modificació o les modificacions del contracte que es produeixin no superin el 20 % d’aquest import –de manera que l’import de modificació que s’acabi produint efectivament serà presumiblement inferior a l’import de modificació estimat en el moment del càlcul del valor estimat del contracte, en la mesura que l’oferta de l’empresa que acabi sent la contractista hagi incorporat alguna baixa respecte del pressupost base de licitació.
I. Para el cálculo del porcentaje de modificación de los contratos hay que entender como “precio inicial” aquel que no ha sido objeto de modificación y que lo es del contrato sin tener en cuenta la eventual prórroga. Así, dado que en el momento de calcular a qué importe corresponde este porcentaje, a efectos de calcular el valor estimado del contrato, no se conoce todavía cuál será el precio inicial del contrato –en la medida en que este vendrá dado por la oferta de la empresa contratista–, hay que calcular el porcentaje de modificación mencionado sobre el presupuesto base de licitación. De este modo, la prórroga de los contratos se tiene en cuenta a efectos del cálculo del valor estimado del contrato, pero no del porcentaje de modificación.
En el apartado 1 de la consideración jurídica II se recogen ejemplos de diferentes supuestos que pueden darse.
II. Para el cálculo del valor estimado de los contratos debe tenerse en cuenta el importe máximo que puede alcanzar, así como que éste variará en función de si las modificaciones que se prevén son puntuales y sólo tienen impacto en el momento en que se producen o si, por el contrario, son modificaciones que desde el momento que se producen siguen incrementando el valor del contrato por las anualidades siguientes. Asimismo, también variará, sin que eso comporte una alteración del límite máximo de modificación prevista, en función de las prórrogas de los contratos y del momento en que se hayan producido las modificaciones, dado que en las prórrogas permanecen inalterables las características de los contratos. En este sentido, hay que distinguir el cálculo del porcentaje de modificación sobre el “precio inicial” del contrato, del cálculo del valor estimado del contrato, que no viene limitado por ningún porcentaje y que debe ser la estimación total.
En el apartado 2 de la consideración jurídica II se recogen ejemplos de diferentes supuestos que pueden darse.
III. Con el fin de dar cumplimiento a la limitación fijada en el artículo 204 de la LCSP para las modificaciones previstas se considera necesario que, en fase de ejecución del contrato y, por lo tanto, una vez conocido cuál es su precio inicial, la modificación o las modificaciones del contrato que se produzcan no superen el 20% de este importe –de manera que el importe de modificación que se acabe produciendo efectivamente será presumiblemente inferior al importe de modificación estimado en el momento del cálculo del valor estimado del contrato, en la medida que la oferta de la empresa que acabe siendo la contratista haya incorporado alguna baja respecto del presupuesto base de licitación.
Document Type
Report
Language
Spanish
Catalan
Subject (LEMAC)
Extension
13 p. + 14 p.
Publisher
Generalitat de Catalunya. Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda. Junta Consultiva de Contractació Administrativa
This item appears in the following Collection(s)
Rights
CC0 1.0 Universal
Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/