Informe 2/2022, de 31 de març, de la Junta Consultiva de Contractació Pública de Catalunya. Assumpte: Els concursos de projectes. Consideracions relatives a la seva regulació a la Llei 12/2017, de 6 de juliol, de l’arquitectura, i la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic
Publication date
2022-04-07Alternative title
Informe 2/2022, de 31 de marzo, de la Junta Consultiva de Contratación Pública de Cataluña. Asunto: Los concursos de proyectos. Consideraciones relativas a su regulación en la Ley 12/2017, de 6 de julio, de la arquitectura, y la Ley 9/2017, de 8 de noviembre, de Contratos del Sector Público
Abstract
I. Les disposicions contingudes en la Llei 12/2017, de 6 de juny, de l’arquitectura, relatives a la contractació en el procés arquitectònic i els instruments de plantejament urbanístic, s’han d’interpretar de conformitat amb les disposicions de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, relatives al concurs de projectes que tenen caràcter de normativa bàsica.
II. La Llei 12/2017, de 6 de juny, de l’arquitectura, imposa per a la contractació de projectes relatius al procés arquitectònic, la utilització de la tipologia de concurs amb premis o pagaments als participants i posterior adjudicació del contracte de serveis mitjançant procediment negociat sense publicitat amb el guanyador o guanyadors del concurs. Per tant, malgrat que hi hagi un sol guanyador del concurs, cal recórrer a aquest procediment negociat per adjudicar-li, si escau, el contracte de serveis posterior, sense que el fet que es dugui a terme amb un únic guanyador exclogui la possibilitat –i, fins i tot, conveniència–, de negociar.
III. Els criteris per seleccionar els participants convidats a presentar proposta de projecte es poden configurar de manera que permetin diverses opcions o alternatives d’acreditació, sempre en el marc del que establissin les bases del concurs i l’anunci de licitació, en la mesura que aquesta possibilitat de configuració no vulnera la normativa de contractació pública ni és contrària als principis que la inspiren, malgrat no s’hi prevegi expressament.
IV. Els criteris establerts a la Llei de l’arquitectura per seleccionar els participants convidats a presentar proposta de projecte, han de ser clars i no discriminatoris, podent-se interpretar l’exigència que siguin també “objectius”, establerta en la LCSP –a diferència de la Directiva 24/2014/UE i la Llei12/2017, de 6 de juny, de l’arquitectura–, no com a equivalent a automàtic o no subjecte a judici de valor, sinó en el sentit que siguin respectuosos amb el principi d’igualtat. Aquesta interpretació, conforme amb el que es fixa en la Directiva, podria considerar-se més idònia en la mesura que permetria incloure en la selecció determinats criteris que incorporessin un cert judici valoratiu –cosa que pot semblar convenient en determinats supòsits–, tenint en compte que l’objectivitat en el procés de selecció queda garantida amb l’anonimització de la identitat dels participants que impera en aquest procediment.
V. En els concursos de projectes l’òrgan de contractació és el competent per efectuar la selecció entre els participants que hagin presentat una sol·licitud i correspon al jurat escollir el projecte guanyador, sense que en aquests procediments hi hagi intervenció de mesa de contractació i realitzant els serveis dependents de l’òrgan de contractació les funcions administratives o d’una altra índole, no atribuïdes específicament al jurat.
VI. En els concursos de projectes es pot tenir en compte el preu per a la valoració dels projectes, però aquest no pot ser l’únic criteri a valorar, ni pot tenir un caràcter preponderant respecte de la resta de criteris previstos, els quals s’han de referir a la qualitat, i els valors tècnics, funcionals, arquitectònics, culturals i mediambientals del projecte i han de representar, almenys, el 51 per cent de la puntuació assignable en la valoració de les ofertes.
I. Las disposiciones contenidas en la Ley 12/2017, de 6 de junio, de la arquitectura, relativas a la contratación en el proceso arquitectónico y los instrumentos de planeamiento urbanístico, tienen que interpretarse de conformidad con las disposiciones de la Ley 9/2017, de 8 de noviembre, de Contratos del Sector Público, relativas al concurso de proyectos que tienen carácter de normativa básica.
II. La Ley 12/2017, de 6 de junio, de la arquitectura, impone para la contratación de proyectos relativos al proceso arquitectónico, la utilización de la tipología de concurso con premios o pagos a los participantes y posterior adjudicación del contrato de servicios mediante procedimiento negociado sin publicidad con el ganador o ganadores del concurso. Por tanto, aunque haya un solo ganador del concurso, hay que recurrir a este procedimiento negociado para adjudicarle, en su caso, el contrato de servicios posterior, sin que el hecho de que se lleve a cabo con un único ganador excluya la posibilidad –e, incluso, conveniencia–, de negociar.
III. Los criterios para seleccionar a los participantes invitados a presentar propuesta de proyecto pueden configurarse de manera que permitan varias opciones o alternativas de acreditación, siempre en el marco de lo que establecieran las bases del concurso y el anuncio de licitación, en la medida en que esta posibilidad de configuración no vulnera la normativa de contratación pública ni es contraria a los principios que la inspiran, a pesar de que no se prevea expresamente.
IV. Los criterios establecidos a la Ley de la arquitectura para seleccionar a los participantes invitados a presentar propuesta de proyecto, tienen que ser claros y no discriminatorios, pudiendo interpretarse la exigencia que sean también “objetivos”, establecida en la LCSP –a diferencia de la Directiva 24/2014/UE y de la Ley 12/2017, de 6 de junio, de la arquitectura–, no como equivalente a automático o no sujeto a juicio de valor, sino en el sentido de que sean respetuosos con el principio de igualdad. Esta interpretación, conforme con lo que se fija en la Directiva, podría considerarse más idónea en la medida en que permitiría incluir en la selección determinados criterios que incorporaran un cierto juicio valorativo –cosa que puede parecer conveniente en determinados supuestos–, teniendo en cuenta que la objetividad en el proceso de selección queda garantizada con la anonimización de la identidad de los participantes que impera en este procedimiento.
V. En los concursos de proyectos el órgano de contratación es el competente para efectuar la selección entre los participantes que hayan presentado una solicitud y corresponde al jurado escoger el proyecto ganador, sin que en estos procedimientos haya intervención de mesa de contratación y realizando los servicios dependientes del órgano de contratación las funciones administrativas o de otra índole, no atribuidas específicamente al jurado.
VI. En los concursos de proyectos puede tenerse en cuenta el precio para la valoración de los proyectos, pero éste no puede ser el único criterio a valorar, ni puede tener un carácter preponderante respecto del resto de criterios previstos, los que tienen que referirse a la calidad, y los valores técnicos, funcionales, arquitectónicos, culturales y medioambientales del proyecto y tienen que representar, al menos, el 51 por ciento de la puntuación asignable en la valoración de las ofertas.
Document Type
Report
Language
Spanish
Catalan
Keywords
Subject (LEMAC)
Extension
9 p. + 10 p.
Publisher
Generalitat de Catalunya. Departament d'Economia i Hisenda. Junta Consultiva de Contractació Pública
This item appears in the following Collection(s)
Rights
CC0 1.0 Universal
Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/