Informe 4/2023, d’1 de febrer, de la Junta Consultiva de Contractació Pública de Catalunya. Assumpte: estructura de costos proposada per la Mancomunitat Penedès Garraf relatiu al contracte del servei de subministrament i recollida amb model de contenidors tancats amb identificació de persones usuàries domèstiques i amb model porta a porta comercial i transport de residus
Publication date
2023-02-13Alternative title
Informe 4/2023, de 1 de febrero, de la Junta Consultiva de Contratación Pública de Catalunya. Asunto: estructura de costes propuesta por la Mancomunidad Penedès Garraf relativo al contrato del servicio de suministro y recogida con modelo de contenedores cerrados con identificación de personas usuarias domésticas y con modelo puerta a puerta comercial y transporte de residuos
Abstract
A la vista de la documentació aportada, es constata que en l’establiment de l’estructura de costos del contracte del servei de subministrament i recollida amb model de contenidors tancats amb identificació de persones usuàries domèstiques i amb model porta a porta comercial i transport de residus de la Mancomunitat Penedès Garraf no s’ha donat compliment a la totalitat dels requeriments procedimentals establerts al RD 55/2017. En aquest sentit, cal fer el càlcul del període de recuperació de la inversió del contracte d’acord amb el que disposa l’article 10 del RD 55/2017 i només en el cas que aquest període sigui superior a cinc anys d’acord amb el càlcul efectuat com disposa aquest precepte es podrà determinar la procedència i el període temporal de la revisió de preus.
Així mateix, a la vista dels antecedents i consideracions del present informe, s’efectuen les observacions següents:
1. Es considera molt convenient, i fins i tot necessari, realitzar més consultes a operadors econòmics del sector referent a l’estructura de costos de l’objecte del contracte, per tal d’obtenir-ne cinc respostes i aconseguir una informació més completa dels costos del sector.
1. L’estructura de costos sotmesa al tràmit d’informació pública hagués hagut de recollir el pes de cada component del cost respecte el valor íntegre de l’activitat, coincidint així amb els coeficients aplicats a la fórmula de revisió.
2. Es recomana revisar les febleses detectades en la traçabilitat i càlcul dels costos pel que fa a les despeses de manteniment, combustible, personal i d’altres, tal com s’indica a la consideració 4.
3. El PCAP ha de detallar la fórmula de revisió amb els índexs de preus específics associats a cada component de cost susceptible de revisió, tal com figura en altres documents aportats per la Mancomunitat.
4. Del terme de la fórmula de revisió corresponent a “manteniment i reparacions i varis”, s’hauria de desagregar el component “manteniments i reparacions”, i aplicar-li un índex de revisió específic, així mateix, respecte el component “varis” caldria analitzar els seus components per verificar si algun d’ells reuneix els requisits per considerar-lo revisable i aplicar-li, si escau, el corresponent índex de revisió, tal com s’ha esmentat a la consideració 5.
5. Caldria introduir a la revisió de preus la limitació als costos de mà d’obra establerta a l’article 5 del RD 55/2017.
6. Es recomana que el PCAP expliciti l’operativa de la fórmula de revisió d’acord amb el que estableix l’article 103 de la LCSP, tal com s’assenyala a la consideració 5.
7. Seria convenient introduir en la fórmula de revisió de preus una modulació en funció de l’eficiència, tal com recomana l’article 7.8 del RD 55/2017.
A la vista de la documentación aportada, se constata que en el establecimiento de la estructura de costes del contrato del servicio de suministro y recogida con modelo de contenedores cerrados con identificación de personas usuarias domésticas y con modelo puerta a puerta comercial y transporte de residuos de la Mancomunidad Penedès Garraf no se ha dado cumplimiento a la totalidad de los requerimientos procedimentales establecidos en el RD 55/2017. En este sentido, es necesario realizar el cálculo del período de recuperación de la inversión del contrato de acuerdo con lo dispuesto en el artículo 10 del RD 55/2017 y sólo en caso de que este período sea superior a cinco años de acuerdo con el cálculo efectuado como dispone este precepto se podrá determinar la procedencia y el período temporal de la revisión de precios.
Asimismo, a la vista de los antecedentes y consideraciones del presente informe, se efectúan las siguientes observaciones:
1. Se considera muy conveniente, e incluso necesario, realizar más consultas a operadores económicos del sector referente a la estructura de costes del objeto del contrato, a fin de obtener cinco respuestas y conseguir una información más completa de los costes del sector.
2. La estructura de costes sometida al trámite de información pública hubiera tenido que recoger el peso de cada componente del coste respecto al valor íntegro de la actividad, coincidiendo así con los coeficientes aplicados en la fórmula de revisión.
3. Se recomienda revisar las debilidades detectadas en la trazabilidad y cálculo de los costes con respecto a los gastos de mantenimiento, combustible, personal y otros, tal y como se indica en la consideración
4. El PCAP debe detallar la fórmula de revisión con los índices de precios específicos asociados a cada componente de coste susceptible de revisión, tal y como figura en otros documentos aportados por la Mancomunidad.
5. Del término de la fórmula de revisión correspondiente a “mantenimiento y reparaciones y varios”, se debería desagregar el componente “mantenimientos y reparaciones”, y aplicarle un índice de revisión específico, asimismo, respecto el componente “varios” habría que analizar sus componentes para verificar si alguno de ellos reúne los requisitos para considerarlo revisable y aplicarle, en su caso, el correspondiente índice de revisión, tal y como se ha mencionado en la consideración 5.
6. Habría que introducir en la revisión de precios la limitación a los costes de mano de obra establecida en el artículo 5 del RD 55/2017.
7. Se recomienda que el PCAP explicite la operativa de la fórmula de revisión de acuerdo con lo que establece el artículo 103 de la LCSP, tal y como se señala en la consideración 5.
8. Sería conveniente introducir en la fórmula de revisión de precios una modulación en función de la eficiencia, tal y como recomienda el artículo 7.8 del RD 55/2017.
Document Type
Report
Language
Spanish
Catalan
Subject (LEMAC)
Extension
7 p. + 8 p.
Publisher
Generalitat de Catalunya. Departament d'Economia i Hisenda. Junta Consultiva de Contractació Pública
This item appears in the following Collection(s)
Rights
CC0 1.0 Universal
Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/