Informe 8/2022, de 17 de novembre, de la Junta Consultiva de Contractació Pública de Catalunya. Assumpte: Consideració com a prestacions de caràcter intel·lectual dels serveis d’arquitectura, enginyeria, urbanisme i consultoria previstos amb aquestes denominacions al Reglament (CE) núm. 2195/2002 del Parlament Europeu i del Consell, pel qual s’aprova el Vocabulari comú de contractes públics (CPV)
Publication date
2022-11-22Alternative title
Informe 8/2022, de 17 de noviembre, de la Junta Consultiva de Contratación Pública de Cataluña. Asunto: Consideración como prestaciones de carácter intelectual de los servicios de arquitectura, ingeniería, urbanismo y consultoría previstos con estas denominaciones en el Reglamento (CE) nº 2195/2002 del Parlamento Europeo y del Consejo, por el que se aprueba el Vocabulario común de contratos públicos (CPV)
Abstract
I. D’acord amb la disposició addicional quaranta-unena de la LCSP, s’han de qualificar, ex lege, com a prestacions de caràcter intel·lectual i amb els efectes que estableix la LCSP, tots els objectes contractuals inclosos en els CPV de serveis d’arquitectura, enginyeria, consultoria i urbanisme que el Reglament (CE) núm. 2195/2002, modificat pel Reglament (CE) núm. 213/2008 classifica amb aquesta denominació.
II. En el cas de contractes no inclosos en la disposició addicional quaranta-unena de la LCSP, atès el caràcter de numerus apertus de la llista de serveis inclosos en aquesta disposició, cal fer l’anàlisi del caràcter intel·lectual sobre la base de la normativa en matèria de propietat intel·lectual, de manera que s’hi hauran de considerar els que tinguin el caràcter d’innovador, creatiu o original i portin associats processos mentals pròpiament humans que els confereixi un caràcter nou i permetin diferenciar-los d’altres preexistents.
III. Als contractes de serveis d’arquitectura, enginyeria, consultoria i urbanisme inclosos en la disposició addicional quaranta-unena de la LCSP, així com els que no hi estan inclosos però que s’han de considerar de caràcter intel·lectual un cop se’n constaten els components d’innovació, creativitat o originalitat, els resulten d’aplicació les especialitats previstes en l’article 145 de la LCSP relatives als criteris d’adjudicació –tant l’exigència que els criteris relacionats amb la qualitat representin, com a mínim, el 51% de la puntuació total, com la relativa al fet que el preu no pot ser l’únic factor determinant de l’adjudicació. En els casos de contractes mixtos que engloben diverses prestacions, cal estar al caràcter intel·lectual de la prestació principal per determinar l’aplicació d’aquestes especialitats.
I. De acuerdo con la disposición adicional cuadragésima primera de la LCSP, tienen que calificarse, ex lege, como prestaciones de carácter intelectual y con los efectos que establece la LCSP, todos los objetos contractuales incluidos en los CPV de servicios de arquitectura, ingeniería, consultoría y urbanismo que el Reglamento (CE) nº 2195/2002, modificado por el Reglamento (CE) nº 213/2008 clasifica con esta denominación.
II. En el caso de contratos no incluidos en la disposición adicional cuadragésima primera de la LCSP, dado el carácter de numerus apertus de la lista de servicios incluidos en esta disposición, hay que hacer el análisis del carácter intelectual sobre la base de la normativa en materia de propiedad intelectual, de modo que tendrán que considerarse los que tengan el carácter de innovador, creativo u original y lleven asociados procesos mentales propiamente humanos que les confiera un carácter nuevo y permitan diferenciarlos de otros preexistentes.
III. En los contratos de servicios de arquitectura, ingeniería, consultoría y urbanismo incluidos en la disposición adicional cuadragésima primera de la LCSP, así como los que no están incluidos pero que tienen que considerarse de carácter intelectual una vez se constatan los componentes de innovación, creatividad u originalidad, les resultan de aplicación las especialidades previstas en el artículo 145 de la LCSP relativas a los criterios de adjudicación –tanto la exigencia de que los criterios relacionados con la calidad representarán, como mínimo, el 51% de la puntuación total, como la relativa al hecho de que el precio no podrá ser el único factor determinante de la adjudicación. En los casos de contratos mixtos que engloban varias prestaciones, hay que estar al carácter intelectual de la prestación principal para determinar la aplicación de estas especialidades.
Document Type
Report
Language
Spanish
Catalan
Subject (LEMAC)
Extension
9 p. + 9 p.
Publisher
Generalitat de Catalunya. Departament d'Economia i Hisenda. Junta Consultiva de Contractació Pública
This item appears in the following Collection(s)
Rights
CC0 1.0 Universal
Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/