Informe 7/2018, de 16 de novembre, de la Comissió Permanent de la Junta Consultiva de Contractació Administrativa de la Generalitat de Catalunya. Assumpte: Possibilitat d’incloure clàusules relatives als paradisos fiscals en els contractes del sector públic
Publication date
2018-12-10Alternative title
Informe 7/2018, de 16 de noviembre, de la Comisión Permanente de la Junta Consultiva de Contratación Administrativa de la Generalitat de Catalunya. Asunto: Posibilidad de incluir cláusulas relativas a los paraísos fiscales en los contratos del sector público
Abstract
I. D’acord amb el marc jurídic vigent, fixat tant per la Llei de contractes del sector públic, com per la Llei catalana 5/2017, del 28 de març, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, es considera jurídicament viable establir en els plecs de clàusules administratives particulars, com a condició d’execució i, per tant, sempre circumscrita a l’execució d’un determinat contracte, l’obligació de les empreses contractistes –i, si escau, de les subcontractistes– d’aportar una declaració responsable de compromís de compliment de la legislació tributària i de no realització d’operacions financeres contràries a dita normativa en països que siguin considerats paradisos fiscals per la Unió Europea. A aquesta condició d’execució se li pot atribuir el caràcter d’essencial, sempre que les obligacions s’hagin qualificat com a essencials en el plec i que hi figurin enumerades de manera precisa, clara i inequívoca.
II. No és conforme amb la normativa de contractació pública vigent l’establiment d’una clàusula que prevegi l’aplicació d’una causa de prohibició de contractar diferent a les previstes en dita normativa amb caràcter taxat, o una aplicació extensiva d’alguna de les previstes. En canvi, es considera conforme amb dita normativa, així com també amb la Llei 5/2017, del 28 de març, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, una clàusula que prevegi l’obligació de les empreses licitadores d’haver de declarar responsablement que no incompliran la legislació tributària ni faran operacions financeres contràries a la normativa tributària en països que no tinguin normes sobre control de capitals i siguin considerats paradisos fiscals per la Unió Europea, i que l’incompliment o la presentació incompleta o inadequada per part de les empreses licitadores comporti, en cas de no ser esmenada en el termini atorgat a aquest efecte, l’exclusió del procediment de contractació.
III. La possibilitat de sol·licitar documentació a les empreses licitadores i contractistes s’ha de circumscriure a la que sigui necessària per comprovar el compliment dels requisits fixats per a cada procediment de licitació, tant relatius a les pròpies empreses, com a les seves ofertes, i la documentació de les empreses relativa a les seves activitats comercials en els diferents territoris no ha de ser objecte de publicació en els perfils de contractant dels òrgans de contractació.
I. De acuerdo con el marco jurídico vigente, fijado tanto por la Ley de Contratos del Sector Público, como por la Ley catalana 5/2017, del 28 de marzo, de medidas fiscales, administrativas, financieras y del sector público, se considera jurídicamente viable establecer en los pliegos de cláusulas administrativas particulares, como condición de ejecución y, por lo tanto, siempre circunscrita a la ejecución de un determinado contrato, la obligación de las empresas contratistas –y, en su caso, de las subcontratistas–de aportar una declaración responsable de compromiso de cumplimiento de la legislación tributaria y de no realización de operaciones financieras contrarias a dicha normativa en países que sean considerados paraísos fiscales por la Unión Europea. A esta condición de ejecución se le puede atribuir el carácter de esencial, siempre que las obligaciones se hayan calificado como esenciales en el pliego y que figuren enumeradas de manera precisa, clara e inequívoca.
II. No es conforme con la normativa de contratación pública vigente el establecimiento de una cláusula que prevea la aplicación de una causa de prohibición de contratar diferente a las previstas en dicha normativa con carácter tasado, o una aplicación extensiva de alguna de las previstas. En cambio, se considera conforme con dicha normativa,así como también con la Ley 5/2017, del 28 de marzo, de medidas fiscales, administrativas, financieras y del sector público, una cláusula que prevea la obligación de las empresas licitadoras de tener que declarar responsablemente que no incumplirán la legislación tributaria ni harán operaciones financieras contrarias a la normativa tributaria en países que no tengan normas sobre control de capitales y sean considerados paraísos fiscales por la Unión Europea, y que el incumplimiento o la presentación incompleta o inadecuada por parte de las empresas licitadoras comporte, en caso de no ser subsanada en el plazo otorgado a este efecto, la exclusión del procedimiento de contratación.
III. La posibilidad de solicitar documentación a las empresas licitadoras y contratistas se tiene que circunscribir a la que sea necesaria para comprobar el cumplimiento de los requisitos fijados para cada procedimiento de licitación, tanto relativos a las propias empresas, como a sus ofertas, y la documentación de las empresas relativa a sus actividades comerciales en los diferentes territorios no tiene que ser objeto de publicación en los perfiles de contratante de los órganos de contratación.
Document Type
Report
Language
Spanish
Catalan
Keywords
Subject (LEMAC)
Extension
13 p. + 13 p.
Publisher
Generalitat de Catalunya. Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda. Junta Consultiva de Contractació Administrativa
This item appears in the following Collection(s)
Rights
CC0 1.0 Universal
Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/