Informe 5/2019, de 30 de maig, de la Junta Consultiva de Contractació Administrativa de la Generalitat de Catalunya. Assumpte: Delimitació de l’atribució de competències per a la gestió de serveis públics a través d’entitats instrumentals, de la figura dels encàrrecs de prestacions a mitjans propis personificats. Anàlisi del requisit relatiu al control conjunt anàleg en els mitjans propis compartits
Publication date
2019-06-14Alternative title
Informe 5/2019, de 30 de mayo, de la Junta Consultiva de Contratación Administrativa de la Generalitat de Catalunya. Asunto: Delimitación de la atribución de competencias para la gestión de servicios públicos a través de entidades instrumentales, de la figura de los encargos de prestaciones a medios propios personificados. Análisis del requisito relativo al control conjunto análogo en los medios propios compartidos
Abstract
I. L’aplicació de la Directiva 2014/25/UE del Parlament Europeu i del Consell, de 26 de febrer de 2014, relativa a la contractació per les entitats que operen en els sectors de l’aigua, l’energia, els transports i els serveis postals, no procedeix respecte de contractes que, estant compresos dins del seu àmbit objectiu d’aplicació, s’adjudiquin per les administracions públiques locals.
II. Les entitats locals poden prestar directament serveis públics locals de llur competència a través d’una entitat instrumental, a la qual li atribueixin la competència per a la seva gestió, sense que sigui necessari que aquesta entitat tingui, per a l’exercici de la competència atribuïda, la consideració de mitjà propi.
III. D’acord amb l’article 32.2.d de la LCSP, cal que la condició de mitjà propi personificat es reconegui expressament en els seus estatuts o actes de creació, amb la verificació prèvia per l’entitat pública de la qual depèn de què disposa de mitjans personals i materials apropiats per a la realització dels encàrrecs de conformitat amb el seu objecte social.
IV. De conformitat amb l’article 32.7 de la LCSP, un mitjà propi pot subcontractar la realització de prestacions parcials amb tercers, sempre que, amb caràcter general, el seu import no excedeixi el 50 per cent de la quantia de l’encàrrec.
V. És obligatori que el mitjà propi publiqui a la plataforma de contractació corresponent –a Catalunya, la Plataforma de serveis de contractació pública– els sectors d’activitat que estan compresos en el seu objecte social i en els quals seria apte per executar les prestacions que hagin de ser objecte d’encàrrec, tal com s’estableix en l’article 32.6 de la LCSP.
VI. Un mitjà propi no pot participar en les licitacions públiques convocades pels poders adjudicadors respecte dels quals té aquesta condició, sense perjudici que, si no concorre cap empresa licitadora, se li pugui encarregar l’execució de la prestació objecte de la licitació corresponent, d’acord amb l’article 32.2.d de la LCSP.
VII. És necessari justificar que l’opció de recórrer a l’encàrrec a un mitjà propi per l’execució de determinades prestacions és la més eficient en termes de rendibilitat econòmica.
VIII. Les tarifes per a la retribució dels encàrrecs a un mitjà propi s’han de calcular de manera que representin els costos reals i, d’acord amb l’article 7.8.c de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l’impost sobre el valor afegit, en la redacció donada per la disposició final desena de la LCSP, els serveis prestats en virtut d’encàrrecs executats per un mitjà propi no estan subjectes a aquest impost.
IX. D’acord amb la jurisprudència del TJUE, es presumeix que es dona el requisit relatiu al control conjunt anàleg per part dels diversos poders adjudicadors que disposin d’un mitjà propi compartit, quan existeix participació de cadascun en els òrgans de decisió i en el capital del mitjà propi. Tanmateix, una participació merament formal en el mitjà propi per part d’un o diversos poders adjudicadors no és suficient per entendre que existeix efectivitat en el control conjunt, ni és admissible que la determinació de la voluntat del mitjà propi depengui en exclusiva d’un poder adjudicador.
I. La aplicación de la Directiva 2014/25/UE del Parlamento Europeo y del Consejo, de 26 de febrero de 2014, relativa a la contratación por entidades que operan en los sectores del agua, la energía, los transportes y los servicios postales, no procede respecto de contratos que, estando comprendidos dentro de su ámbito objetivo de aplicación, se adjudiquen por las administraciones públicas locales.
II. Las entidades locales pueden prestar directamente servicios públicos locales de su competencia a través de una entidad instrumental, a la que le atribuyan la competencia para su gestión, sin que sea necesario que esta entidad tenga, para el ejercicio de la competencia atribuida, la consideración de medio propio.
III. De acuerdo con el artículo 32.2.d de la LCSP, es necesario que la condición de medio propio personificado se reconozca expresamente en sus estatutos o actos de creación, previa verificación por la entidad pública de que depende de que dispone de medios personales y materiales apropiados para la realización de los encargos de conformidad con su objeto social.
IV. De conformidad con el artículo 32.7 de la LCSP, un medio propio puede subcontratar la realización de prestaciones parciales con terceros, siempre que, con carácter general, su importe no exceda del 50 por ciento de la cuantía del encargo.
V. Es obligatorio que el medio propio publique en la plataforma de contratación correspondiente –en Cataluña, la Plataforma de servicios de contratación pública– los sectores de actividad que están comprendidos en su objeto social y en los que sería apto para ejecutar las prestaciones que vayan a ser objeto de encargo, tal como se establece en el artículo 32.6 de la LCSP.
VI. Un medio propio no puede participar en las licitaciones públicas convocadas por los poderes adjudicadores respecto de los que tiene esta condición, sin perjuicio de que, si no concurre ninguna empresa licitadora, pueda encargársele la ejecución de la prestación objeto de la correspondiente licitación, de acuerdo con el artículo 32.2.d de la LCSP.
VII. Es necesario justificar que la opción de recurrir al encargo a un medio propio para la ejecución de determinadas prestaciones es la más eficiente en términos de rentabilidad económica.
VIII. Las tarifas para la retribución de los encargos a un medio propio se deben calcular de manera que representen los costes reales y, de acuerdo con el artículo 7.8.c de la Ley 37/1992, de 28 de diciembre, del Impuesto sobre el Valor Añadido, en la redacción dada por la disposición final décima de la LCSP, los servicios prestados en virtud de los encargos ejecutados por un medio propio no están sujetos a este impuesto.
IX. De acuerdo con la jurisprudencia del TJUE, se presume que se da el requisito relativo al control conjunto análogo por parte de los diversos poderes adjudicadores que dispongan de un medio propio compartido, cuando existe participación de cada uno en los órganos de decisión y en el capital del medio propio. Sin embargo, una participación meramente formal en el medio propio por parte de uno o varios poderes adjudicadores no es suficiente para entender que existe efectividad en el control conjunto, ni es admisible que la determinación de la voluntad del medio propio dependa en exclusiva de un poder adjudicador.
Document Type
Report
Language
Spanish
Catalan
Keywords
Subject (LEMAC)
Extension
17 p. + 17 p.
Publisher
Generalitat de Catalunya. Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda. Junta Consultiva de Contractació Administrativa
This item appears in the following Collection(s)
Rights
CC0 1.0 Universal
Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/