Informe 9/2016, d’1 de desembre, de la Comissió Permanent de la Junta Consultiva de Contractació Administrativa de la Generalitat de Catalunya. Assumpte: Anàlisi del concepte de risc operacional en relació amb els contractes de concessió i altres categories contractuals
Publication date
2016-12-16Alternative title
Informe 9/2016, de 1 de diciembre, de la Comisión Permanente de la Junta Consultiva de Contratación Administrativa de la Generalitat de Catalunya. Asunto: Análisis del concepto de riesgo operacional en relación con los contratos de concesión y otras categorías contractuales
Abstract
1. Es pot entendre que el concepte de “risc tecnològic” fa referència al risc del progrés o de l’increment continu d’eines i aplicacions que es vagin adoptant com a conseqüència de l’avanç de la tecnologia, i el concepte de “risc de disponibilitat” al risc de no subministrar la quantitat pactada contractualment o de no assolir la seguretat o els nivells de qualitat especificats, el qual inclou la possibilitat de costos addicionals, com els de manteniment i de finançament i de les sancions suportades per l’incompliment del volum o la qualitat de les prestacions objecte de contracte.
2. El risc operacional que han d’assumir les empreses concessionàries és un risc econòmic vinculat a l’explotació i, en conseqüència, a la retribució, que pot comprendre el risc de demanda, el risc de subministrament o ambdós, de manera que la remuneració de les empreses concessionàries ha de dependre de l’ús efectiu o de la freqüentació de l’obra o el servei. Per tant, no sembla que es pugui considerar que es trasllada el risc operacional només amb el trasllat del risc de disponibilitat, és a dir, determinant la retribució de l’empresa contractista únicament pel grau efectiu de disponibilitat de l’obra o servei objecte del contracte o pel compliment de determinats estàndards de qualitat fixats prèviament. Tanmateix, atès que el risc operacional es defineix com aquell que prové de factors aliens al control de les parts i de les incerteses del mercat, el risc de disponibilitat es podria entendre que es troba inclòs en el concepte de risc operacional, però només si aquesta manca de disponibilitat és deguda a factors externs a la pròpia empresa contractista –per exemple, si fos conseqüència del “risc tecnològic” assumit.
3. La qualificació d’un contracte com a contracte de serveis o contracte administratiu especial s’ha de determinar segons el seu objecte i la seva vinculació a l’Administració o a la satisfacció de finalitats públiques.
1. Se puede entender que el concepto de “riesgo tecnológico” hace referencia al riesgo del progreso o del incremento continuo de herramientas y aplicaciones que se vayan adoptando como consecuencia del avance de la tecnología, y el concepto de “riesgo de disponibilidad” al riesgo de no suministrar la cantidad pactada contractualmente o de no alcanzar la seguridad o los niveles de calidad especificados, el cual incluye la posibilidad de costes adicionales, como los de mantenimiento y de financiación y de las sanciones soportadas por el incumplimiento del volumen o la calidad de las prestaciones objeto de contrato.
2. El riesgo operacional que tienen que asumir las empresas concesionarias es un riesgo económico vinculado a la explotación y, en consecuencia, a la retribución, que puede comprender el riesgo de demanda, el riesgo de suministro o ambos, de manera que la remuneración de las empresas concesionarias debe depender del uso efectivo o de la frecuentación de la obra o el servicio. Por lo tanto, no parece que se pueda considerar que se traslada el riesgo operacional sólo con el traslado del riesgo de disponibilidad, es decir, determinando la retribución de la empresa contratista únicamente por el grado efectivo de disponibilidad de la obra o servicio objeto del contrato o por el cumplimiento de determinados estándares de calidad fijados previamente. Sin embargo, dado que el riesgo operacional se define como aquel que proviene de factores ajenos al control de las partes y de las incertidumbres del mercado, el riesgo de disponibilidad se podría entender que se encuentra incluido en el concepto de riesgo operacional, pero sólo si esta falta de disponibilidad es debida a factores externos a la propia empresa contratista –por ejemplo si fuera consecuencia del “riesgo tecnológico” asumido.
3. La calificación de un contrato como contrato de servicios o contrato administrativo especial se tiene que determinar según su objeto y su vinculación a la Administración o a la satisfacción de finalidades públicas.
Document Type
Report
Language
Spanish
Catalan
Keywords
Subject (LEMAC)
Extension
12 p. + 12 p.
Publisher
Generalitat de Catalunya. Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda. Junta Consultiva de Contractació Administrativa
This item appears in the following Collection(s)
Rights
CC0 1.0 Universal
Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/