Informe 1/2019, de 13 de març, de la Junta Consultiva de Contractació Administrativa de la Generalitat de Catalunya. Assumpte: Anàlisi dels requisits dels mitjans propis personificats establerts en la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic
Publication date
2019-03-25Alternative title
Informe 1/2019, de 13 de marzo, de la Junta Consultiva de Contratación Administrativa de la Generalitat de Catalunya. Asunto: Análisis de los requisitos de los medios propios personificados establecidos en la Ley 9/2017, de 8 de noviembre, de Contratos del Sector Público
Abstract
I. El càlcul del percentatge de l’activitat que s’ha de computar com a duta a terme en l’exercici de les comeses que hagin estat confiades per un o més poders adjudicadors que controlen una entitat del sector públic, a l’efecte d’analitzar si aquesta pot ser considerada mitjà propi d’aquells, es pot efectuar prenent com a base el volum de negoci de l’entitat, les despeses en què incorri o un altre indicador d’activitat fiable. Si el càlcul s’efectua sobre la base del volum total de negoci de l’entitat, s’han de tenir en compte totes les activitats que desenvolupa l’entitat, de les quals caldrà comprovar si més del 80% s’han dut a terme amb ocasió d’atribucions o encàrrecs rebuts del poder adjudicador que la controla, havent de computar com a tals tot el volum de negoci generat amb ocasió de dites atribucions o encàrrecs, inclosos els imports provinents de les persones usuàries d’un servei, si l’entitat el gestiona o el presta com a conseqüència d’una atribució o un encàrrec del poder adjudicador que la controla.
En canvi, si una entitat del sector públic duu a terme la gestió d’un servei perquè en té atribuïda la competència, no procedeix la declaració de mitjà propi per dur a terme dita activitat ni, per tant, vehicular la prestació del servei per via d’encàrrecs, de manera que tampoc procedeix valorar si l’import provinent de les persones usuàries del servei s’ha d’incloure en el concepte de les activitats que aquesta entitat desenvolupa en l’exercici de les comeses que li han estat confiades pel poder adjudicador que la controla, en la mesura que, en aquest cas, l’entitat gestiona el servei com a activitat pròpia per a la qual va ser creada i no amb motiu d’un encàrrec rebut com a mitjà propi del poder adjudicador que l’ha creat.
II. La Llei de contractes del sector públic estableix el requisit d’absència de participació de capital privat, perquè una entitat pugui tenir la consideració de mitjà propi, sense circumscriure aquesta limitació únicament a les participacions directes de capital privat, de manera que prohibeix als mitjans propis tota presència de capital privat, en els termes assenyalats en la consideració jurídica IV d’aquest informe, inclosa la indirecta. A més, d’acord amb la Llei de contractes del sector públic, interpretada de manera conforme amb la Directiva –i amb la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea–, la necessària d’absència de capital privat per poder tenir la consideració de mitjà propi és un requisit aplicable a qualsevol entitat, amb independència que sigui de personificació juridicopublica o juridicoprivada.
III. D’acord amb la Llei de contractes del sector públic, el control conjunt sobre els mitjans propis, anàleg al que s’exerceix sobre els propis serveis o unitats, s’ha d’exercir de manera directa per part dels poders adjudicadors respecte dels quals l’entitat tingui dita consideració de mitjà propi.
I. El cálculo del porcentaje de la actividad que se tiene que computar como llevada a cabo en el ejercicio de los cometidos que hayan sido confiados por uno o más poderes adjudicadores que controlan una entidad del sector público, a efectos de analizar si esta puede ser considerada medio propio de aquellos, se puede efectuar tomando como base el volumen de negocio de la entidad, los gastos en que incurra u otro indicador de actividad fiable. Si el cálculo se efectúa sobre la base del volumen total de negocio de la entidad, se tienen que tener en cuenta todas las actividades que desarrolla la entidad, de las cuales habrá que comprobar si más del 80% se han llevado a cabo con ocasión de atribuciones o encargos recibidos del poder adjudicador que la controla, teniendo que computar como tales todo el volumen de negocio generado con ocasión de dichas atribuciones o encargos, incluidos los importes provenientes de las personas usuarias de un servicio, si la entidad lo gestiona o lo presta como consecuencia de una atribución o un encargo del poder adjudicador que la controla.
En cambio, si una entidad del sector público lleva a cabo la gestión de un servicio porque tiene atribuida la competencia, no procede la declaración de medio propio para llevar a cabo dicha actividad ni, por tanto, vehicular la prestación del servicio por vía de encargos, de manera que tampoco procede valorar si el importe proveniente de las personas usuarias del servicio se tiene que incluir en el concepto de las actividades que esta entidad desarrolla en el ejercicio de los cometidos que le han sido confiados por el poder adjudicador que la controla, en la medida en que, en este caso, la entidad gestiona el servicio como actividad propia para la que fue creada y no con motivo de un encargo recibido como medio propio del poder adjudicador que lo ha creado.
II. La Ley de Contratos del Sector Público establece el requisito de ausencia de participación de capital privado, para que una entidad pueda tener la consideración de medio propio, sin circunscribir esta limitación únicamente a las participaciones directas de capital privado, de manera que prohíbe a los medios propios toda presencia de capital privado, en los términos señalados en la consideración jurídica IV de este informe, incluida la indirecta. Además, de acuerdo con la Ley de Contratos del Sector Público, interpretada de manera conforme con la Directiva –y con la jurisprudencia del Tribunal de Justicia de la Unión Europea–, la necesaria de ausencia de capital privado para poder tener la consideración de medio propio es un requisito aplicable a cualquier entidad, con independencia de que sea de personificación jurídico-pública o jurídico-privada.
III. De acuerdo con la Ley de Contratos del Sector Público, el control conjunto sobre los medios propios, análogo al que se ejerce sobre los propios servicios o unidades, se tiene que ejercer de manera directa por parte de los poderes adjudicadores respecto de los cuales la entidad tenga dicha consideración de medio propio.
Document Type
Report
Language
Spanish
Catalan
Subject (LEMAC)
Extension
18 p. + 19 p.
Publisher
Generalitat de Catalunya. Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda. Junta Consultiva de Contractació Administrativa
This item appears in the following Collection(s)
Rights
CC0 1.0 Universal
Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/