Informe 6/2025, de 4 de març, de la Junta Consultiva de Contractació Pública de Catalunya (Comitè de Preus de Contractes) sobre l’estructura de costos proposada per l’Ajuntament de Lleida en relació amb el contracte mixt de serveis, obres i subministraments pel manteniment, millora, gestió sostenible i reforma de l’enllumenat públic del municipi, implantant tecnologies LED, sistemes de telegestió i noves tecnologies innovadores i “smart city”, per la millora de l’eficiència energètica, la reducció de la contaminació lumínica i la millora de la il·luminació urbana
Publication date
2025-03-10Alternative title
Informe 6/2025, de 4 de marzo, de la Junta Consultiva de Contratación Pública de Cataluña (Comité de Precios de Contratos) sobre la estructura de costes propuesta por el Ayuntamiento de Lleida en relación con el contrato mixto de servicios, obras y suministros para el mantenimiento, mejora, gestión sostenible y reforma del alumbrado público del municipio, implantando tecnologías LED, sistemas de telegestión y nuevas tecnologías innovadoras y “smart city”, para la mejora de la eficiencia energética, la reducción de la contaminación lumínica y la mejora de la iluminación urbana
Abstract
A la vista de la documentació aportada, inicialment l’Ajuntament de Lleida ha complert formalment els requisits procedimentals establerts al RD 55/2017 respecte l’estructura de costos del contracte mixt de serveis, obres i subministraments pel manteniment, millora, gestió sostenible i reforma de l’enllumenat públic del municipi, implantant tecnologies LED, sistemes de telegestió i noves tecnologies innovadores i “smart city”, per la millora de l’eficiència energètica, la reducció de la contaminació lumínica i la millora de la il·luminació urbana.
Tanmateix, es constata que, respecte de la nova estructura de costos comprensiva de la totalitat de Contracte que fa l’Ajuntament, no es va realitzar cap consulta als operadors econòmics del sector. Així mateix, es fa constar, un cop consultada la informació que consta a la Plataforma de Serveis de Contractació Pública, que el Contracte es troba ja publicat i en fase de licitació, finalitzant el termini de presentació d’ofertes, malgrat no haver-se emès el present informe previ i preceptiu i, per tant, no haver pogut tenir en compte les observacions que s’hi contenen.
Tenint en compte aquestes circumstàncies i atesos els antecedents i les consideracions d’aquest informe, cal efectuar, també, les observacions següents:
1. Cal revisar el càlcul del període de recuperació de la inversió i la seva traçabilitat, d’acord amb el que s’ha esmentat a la consideració 3, per verificar si té alguna incidència en la durada del contracte i el període d’aplicació de la revisió de preus. En aquest sentit, és convenient que el PCAP reculli la prescripció establerta a l’article 9.5 del RD 55/2017, referent a la limitació temporal de la revisió al període estricte de la recuperació de la inversió del contracte.
2. D’acord amb les observacions efectuades a la consideració 4, cal revisar la traçabilitat del càlcul dels imports econòmics emprats en l’estructura de costos proposada, així com la desagregació dels diferents components del cost, la imputació del benefici industrial i les inversions, i la consideració d’altres components que podrien ser revisables.
3. Es recomana revisar les fórmules de revisió de preus atenent les observacions efectuades a la consideració 5, verificar la concordança dels coeficients emprats amb els pesos de les estructures de costos particularitzades de cada prestació -que no figuren en la documentació aportada- i revisar l’índex emprat a la fórmula corresponent a les prestacions P6, P7 i P8.
4. Es recomana que el PCAP reculli la prescripció establerta a l’article 103.5 de la LCSP respecte al requisit temporal i el percentatge d’execució en l’aplicació de la revisió.
5. Seria recomanable incloure en la fórmula de revisió de preus algun mecanisme que incentivi el comportament eficient, tal com s’assenyala a l’article 7.8 del RD 55/2017.
A la vista de la documentación aportada, inicialmente el Ayuntamiento de Lleida ha cumplido formalmente los requisitos procedimentales establecidos en el RD 55/2017 respecto de la estructura de costes del contrato mixto de servicios, obras y suministros para el mantenimiento, mejora, gestión sostenible y reforma del alumbrado público del municipio, implantando tecnologías LED, sistemas de telegestión y nuevas tecnologías innovadoras y “smart city”, para la mejora de la eficiencia energética, la reducción de la contaminación lumínica y la mejora de la iluminación urbana.
Sin embargo, se constata que, respecto de la nueva estructura de costes comprensiva de la totalidad de Contrato que hace el Ayuntamiento, no se realizó ninguna consulta a los operadores económicos del sector. Asimismo, se hace constar, una vez consultada la información que consta en la Plataforma de Servicios de Contratación Pública, que el Contrato se encuentra ya publicado y en fase de licitación, finalizando el plazo de presentación de ofertas, a pesar de no haberse emitido el presente informe previo y preceptivo y, por lo tanto, no haber podido tener en cuenta las observaciones que se contienen.
Teniendo en cuenta estas circunstancias y vistos los antecedentes y las consideraciones de este informe, hay que efectuar, también, las observaciones siguientes:
1. Hay que revisar el cálculo del periodo de recuperación de la inversión y su trazabilidad, de acuerdo con lo que se ha mencionado en la consideración 3, para verificar si tiene alguna incidencia en la duración del contrato y el periodo de aplicación de la revisión de precios. En este sentido, es conveniente que el PCAP recoja la prescripción establecida en el artículo 9.5 del RD 55/2017, en lo referente a la limitación temporal de la revisión al periodo estricto de la recuperación de la inversión del contrato.
2. De acuerdo con las observaciones efectuadas en la consideración 4, hay que revisar la trazabilidad del cálculo de los importes económicos utilizados en la estructura de costes propuesta, así como la desagregación de los diferentes componentes del coste, la imputación del beneficio industrial y las inversiones, y la consideración de otros componentes que podrían ser revisables.
3. Se recomienda revisar las fórmulas de revisión de precios atendiendo las observaciones efectuadas en la consideración 5, verificar la concordancia de los coeficientes utilizados con los pesos de las estructuras de costes particularizadas de cada prestación -que no figuran en la documentación aportada- y revisar el índice utilizado en la fórmula correspondiente a las prestaciones P6, P7 y P8.
4. Se recomienda que el PCAP recoja la prescripción establecida en el artículo 103.5 de la LCSP respecto al requisito temporal y el porcentaje de ejecución en la aplicación de la revisión.
5. Sería recomendable incluir en la fórmula de revisión de precios algún mecanismo que incentive el comportamiento eficiente, tal como se señala en el artículo 7.8 del RD 55/2017.
Document Type
Report
Language
Spanish
Catalan
Keywords
Subject (LEMAC)
Extension
9 p. + 9 p.
Publisher
Generalitat de Catalunya. Departament d'Economia i Finances. Junta Consultiva de Contractació Pública
This item appears in the following Collection(s)
Rights
CC0 1.0 Universal
Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/